CS

CS Webbdogma

Jag har en egen webbdogma. Den kännetecknas av en strävar att bygga sidor som kan ses av vem som helst, med vad som helst, i vilken skärmstorlek som helst, enligt gällande webbstandars från www.www.org. Vilket i praktiken innebär att tillgänglighet och enkelhet premieras framför lull lull och bling bling.

Man kan säga att www.www.org är min bibel, A List Apart min inspiration, och The Web Standards Project mina kämpar.

Det roliga med denna sida är att den skrevs 2002 som en reaktion på webbens förfall vad gällde tillgänglighet. NU, 11 år senare, efter några år av mörker och pixelfanatism, har cirkeln slutits och vi kommit tillbaka till ursprunget igen. Med flexibla, lättladdade webbsidor som ska kunna ses i vad som helst. Fast nu är det inne och hippt och presenteras som något "nytt" och kallas "responsive design"…
Denna sida får vara kvar här som ett nostalgiskt dokument över webbens utveckling.
:-)

Detta är/var mina mantra:

  • Jag bygger sidor med modern teknik, för aktuellt användande, och bästa kompabilitet — utan att för den skull gå vilse i de senaste flashiga teknikerna och börja använda dem som något självändamål.
  • Teknik, utseende och innehåll är tre delar som bör hållas i sär, för ökad användarvänlighet, enklare underhåll och, därigenom, billigare drift.
  • Vad gäller språk är jag hängiven anhängare av icke proprietära lösningar, och använder därför gärna PHP och MySQL för att hålla i sär textinnehåll och teknik. Samt olika CMS vid behov. Fria sådana naturligtvis.
  • Jag är lite av en pedant i fråga om "vacker kod", och tycker att en webbsida ska se lika snygg ut på "baksidan" som på framsidan. Dreamweaver och dylika grafiska verktyg är fina att skissa i. Men ingenting går upp mot en bra textredigerare.
  • Tabeller är avsedda för att skapa tabelldata, och är alltså inte något designverktyg. Att använda tabeller för att designa sidor är något som tillhör det förra årtusendet, och borde stannat där.
    För att forma och utforma webbsidor används CSS. Vilket innebär att utseende och all design för en webbplats kan styras helt och hållet från en enda fil. (Vilket skapar lättadministrade, och i längden billiga, webbplatser.)
  • Ramar (frames) är ett djävulens påfund, som, liksom tabellerna, borde stannat på andra sidan årtusendet.
    Med modern teknik går det att skapa utmärkta webblösningar utan att behöva använda dessa eländiga kryckor.
  • Javascript kan tillföra många trevliga finesser, men det är dumt att lägga hela ansvaret för en webbplats funktion på användarens webbläsare för dagen — vad nu det kan vara.
    Mycket av funktionerna hos javascript kan skapas med hjälp av CSS, och något serverscriptspråk som till exempel PHP i stället.
    Används javascript bör det finnas alternativa lösningar att falla tillbaka på, för sidans funktion.
    Det ska gå att navigera och få ut det väsentliga ur en webbplats även med javascript avstängt.
  • Detsamma gäller naturligtvis Flash och dylika tekniker. Att bygga menyer som kräver Flash för att navigera en webbplats är i mitt universum tecken på inkompetens. Att det sedan finns webbplatser (som säljer saker!) och som kräver senaste versionen av Flash för att ens kunna öppna index-sidan är... bortom begriplighetens gräns...
    Kort sagt. Det är sajtägarens ansvar (och, för man förmoda, intresse) att skapa sidor som är tillgängliga — inte användarens.

Tja, detta var min webbdogma i stora drag. ;-)
Naturligtvis har jag också mina fel och brister, och lyckas inte med allt, men detta är i alla fall vad jag strävar efter.

Undrar du över något? Kontakta mig för ytterligare information.

 

http://www.cs.se/ Version 1.2 | Copyright © 1996—2024 CS
Skapad 2002-12-14 Uppdaterad 2015-02-18