LETS-link NORDEN
Nyhetsbrev 2, mars 1997

Hej alla,
LETS idén sprids sakta men säkert, nya föreningar startar, nytt liv blåses i gamla, se kontaktlistan. Som vanligt vill vi ha er hjälp med att hålla listan uppdaterad med ändringar och kompletteringar, aktuellt medlemsantal, hur det går med verksamheten etc. Vi får förhållandevis få livstecken från er. Skicka in synpunkter, frågor, debattinlägg och annat så tar vi med detta i mån av plats i nyhetsbreven. Vårt informationsarbete går annars bra, folk skriver och ringer, informatörer är ute och håller föredrag, deltar i seminarier etc och bl.a. till följd av detta arbete kommer en och annan ny bytesring igång.

I detta brev skall vi främst koncentrera oss på skattefrågan i Sverige, där vi faktiskt har mycket konkret information att komma med. Vi hoppas att någon så småningom kan ta fram motsvarande för Danmark och Norge för publicering i ett kommande nyhetsbrev. I nästa brev planerar vi att rapportera om hur LETS-principen kan användas i samhällets tjänst för att motverka penningbristen till den offentliga sektorn.

Avsikten med skattesystemet är att skapa välfärd och rättvisa. De flesta som håller på med LETS har samma mål. Jag vet ingen som är med för att smita undan skatt. I Göteborg har vi goda kontakter med skattemyndigheterna och har fått hjälp med att reda ut vad lagstiftningen säger i Sverige. Jörgen Larsson, ekonom och medlem i Brännö Bytesring, och Ulf Wessblad, skatteexpert för "Bergsjö-projektet baserat på LETS-principen", har tagit fram nedanstående i samarbete med rättsenheten vid skattemyndigheten i Göteborgs och Bohus län.

Råd avseende skattebetalning för LETS-medlemmar. (961119)
Verksamheten i bytesringar strider inte på något sätt mot svensk skattelagstiftning. Istället har verksamheten delvis samma syfte som skattesystemet, dvs att skapa välfärd och rättvisa. Nedan finns råd och faktauppgifter avseende skatteaspekten för LETS-medlemmar.
Varubyten är skattefria. Inkomster från tjänster inom bytesringen är dock skattepliktiga. Som tjänst räknas även uthyrning av varor (och bostad, Bosses tillägg). Det är den person som får betalningen efter att ha utfört en tjänst som skall ta upp denna inkomst till beskattning. Detta görs vid deklarationen och kallas preliminärskatt, s k särskild A-skatt. Skatten som skall betalas är kommunalskatten som normalt är drygt 30 % (för inkomster överskjutande ca 209 000 kr skall man dock betala ca 55% i skatt).
I praktiken är det allra enklast att bara ta betalt i lokala pengar och sedan använda andra inkomster i kr till att betala den skatten man kommer fram till när man gör sin deklaration (om man inte av någon anledning har turen att istället få tillbaka på skatten). Ett annat alternativ är att komma överens med säljaren om att få betalt i både lokalvaluta och i kronor som sedan används för att betala skatten med. Om priset för tjänsten är 100 inklusive skatt, så kan man ta ut 70 i lokalvaluta + 30 i kronor. Det är dock bara beloppet i lokalvaluta som skrivs på checken.
Arbetsgivaravgift behöver man inte betala om man i inte får tjänsteinkomster som har ett högre marknadsvärde än 1000 kr från en och samma person (under ett år). Om tjänsteinkomsterna överstiger detta belopp skall dock arbetsgivaravgifter i form av egenavgifter betalas.
Verkar det krångligt? Bry dig inte utan handla på. Be istället om hjälp när Dags att deklarera hamnar i brevlådan (Jörgen och Ulf hjälper gärna).
Ytterligare aspekter för den skatte-intresserade:
- Skatteplikten inträder teoretiskt först när din tjänsteintjänade lokalvaluta senare används för att köpa en vara eller en tjänst.
- Moms skall ej betalas för tjänsteinkoms-ter.
- Om man har omkostnader som är nödvändiga för att kunna utföra tjänsten (dock ej för levnadsomkostnader) så kan man göra avdrag för dessa i deklarationen.
- Ovanstående beskattningsregler gäller alltså för tjänster, en tjänst innebär t ex ett tillfälligt uppdrag som man gör år någon. Om man istället har en verksamhet som karaktäriseras av vinstsyfte, varaktighet och självständighet räknas det som näringsverksamhet. I dessa fall skall även sociala avgifter och moms betalas.
- Själva LETS-föreningen har inget skatteansvar utan det har medlemmarna som har skatteplikten.

Ovanstående är skrivet av Jörgen Larsson. Tel.: 031-961119 (arb) 031-973050 (bost) och bygger på uppgifter från Kurt Borglund, rättsenheten vid skattemyndigheten i Göteborg

Ulf Wessblad, tel 031-911929

 

Så långt Jörgen Larsson. Jag vill tillägga att den i bytesringen som har hand om bokföringen kan underlätta för medlemmarnas deklaration genom att skicka ut årsbesked till medlemmarna och därvid eventuellt också räkna fram de två belopp som behövs föra att räkna fram skattepliktig inkomst enligt ovan. (Detta går mycket enkelt om man lagt det på data, på Brännö har vi Excel, den som vill veta hur man lägger upp ett enkelt program kan kontakta Olle Ternald 031 972577). De två belopp som behövs är: 1) inkomster under året till följd av ersättning för tjänster och uthyrning. 2) summan av inköpta varor och tjänster. Sedan gäller naturligtvis att om 2 är större än eller lika med 1 så anges 1 som skattepliktig inkomst till följd av LETS-verksamheten. Medan om 2 är mindre än 1 så anges 2 som skattepliktig inkomst till följd av LETS-verksamheten. (Skattemyndigheten bryr sig alltså ej om man har något tillgodo i lokalvaluta stående på sitt konto som man fått genom ersättning av tjänst och uthyrning. Först när lokalvalutan ifråga använts till inköp av nyttigheter räknas det, och då till "marknadsvärdet". Det är bland annat därför som det är praktiskt om lokalvalutan har samma nominella värde som kronan, dvs växlingsfaktorn =1.

Avslutningsvis meddelar redaktionen att ingen ännu anmält intresse (till oss) för att ordna en LETS-konferens (för Nordeuropa) under 1997. Själv tycker jag att det inte behöver vara så storslaget. Några intresserade, kanske upp till tjugotalet, viktigt dock att från flera länder, kunde i all enkelhet träffas någon helg i sommar hemma hos någon medlem. Under sådana opretentiösa förhållanden, utan penningbehov för lokalhyra och föreläsararvoden, kan jag tänka mig att vi kunde mötas hos mig på Brännö. De som har synpunkter på detta kan väl höra av sig. (Personligen skulle jag dock lika gärna se att någon i Danmark eller Norge ordnade detta så skulle jag få anledning att segla dit i ljumma sommarvindar.)

Bosse Ljungqvist, för redaktionen av LETS-linkNordens Nyhetsbrev.

 

NORDEN NYTT

Norge
Hva gjelder LETS Oslo / Egne Hender LETS holder vi på og samle intereserte. Vi har laget et skjema som vi gir til folk vi treffer, og som er interesert. Når vi har fått 10 - 20 stykk, skal vi sende ut første nyhetsbrev.
Det ble bla. søkt om 600 000 (omtrent) for å oprette ett landsdekkende kompetansesenter for bytteringer. Miliø heimevernet (en "lokal agenda 21" kreasjon) var involvert, samen med Fremtiden i våre hender, og frivillighets sentralene.

Av Gaute Amundsen, Egne hender LETS, Oslo

Danmark
I slutningen af januar deltog jeg på et seminar om " Økologi og fællesskaber" arrangeret af Øko-Net. På seminaret præsenterede jeg LETS med en lille planche samt ved uddeling af brochurer. Der blev udvist stor interesse for LETS tankerne, og alle brochurer blev således hurtigt afsat. Desværre har der ikke været den store efterfølgende interesse, dog har en henvendt sig fra Københavnsområdet. Der bliver eventuelt mulighed for at lave et seminar om lokal økonomi i samarbejde med Skolen for Økologisk Afsætning, hvilket måske kunne være med til at sætte lidt mere skred i LETS i Danmark.

Av Jørgen Krogh, LETS-link Norden, Danmark

 

Här finns den aktuella KONTAKTLISTAN till alla bytesringar i norden.

 

Bosse Ljungqvist (LETS-link Norden and Brännö Bytesring)
Box 65
S-430 85 Brännö
Telefon +46 (0)31 971783

Last modified: